kleding

Zelf kledingstukken maken, maar niet weten waar je moet beginnen? Ik had hetzelfde en heb hier de beste tips voor je op een rijtje gezet!

Het maken van eigen kledingstukken zie je de laatste tijd veel voorbijkomen. Het is een van de nieuwste trends. Of je nou een oud kledingstuk een nieuw leven wilt inblazen of helemaal bij nul begint met alleen een stuk stof. Sinds corona bracht ik, net zoals veel anderen, nogal wat tijd door op de bank. Hierdoor zat ik veel op mijn mobiel. Na ontzettend enthousiast geworden te zijn van alle leuke do-it-yourselfs op internet, besloot ik de gok te wagen en het zelf ook maar eens een kans te geven. Dit viel de eerste paar keer vies tegen, maar na een paar mislukte pogingen begon ik het onder de knie te krijgen en zit ik nu wekelijks een paar uurtjes achter de naaimachine. Mocht jij nou ook willen beginnen, dan heb ik hier een paar tips voor je, waarvan ik zou willen dat ik ze kende voordat ik begon.

Het aanschaffen van een naaimachine

De grootste fout die ik maakte en wat misschien ook wel een beetje naïef van mij was, was te denken dat ik het allemaal wel met naald en draad kon doen. Nou, dit werkte natuurlijk voor geen meter. Al snel zocht ik op het internet naar naaimachines. De prijs en kwaliteit verschilt per naaimachine enorm. Na urenlang reviews gelezen te hebben, koos ik voor een wat goedkoper model waarvan de reviews erg goed waren. Mijn tip is dan ook: schaf een naaimachine aan! Het hoeft niet gelijk de duurste te zijn, maar kijk wel goed naar de reviews! 

Het kopen van stof

Mocht je beginnen aan een project en op zoek zijn naar een leuke stof, houd er dan wel goed rekening mee welke stof je voor welk project gebruikt. In het begin ben ik de fout in gegaan door een elastische stof te gebruiken voor een kussensloop, dit werkte uiteraard voor geen meter. Houd er dus van tevoren rekening mee welke stof je voor welk project moet gebruiken. Ik heb mijn stoffen destijds online gekocht, echt superhandig!

Het gebruik van de juiste materialen

Als je in het begin wat gaat oefenen, is het nog niet zo belangrijk of de juiste materialen gebruikt. Maar het is wel heel zuur dat wanneer je kledingstuk perfect gelukt is, het na een keer dragen uit elkaar valt. Let er dus goed op dat je de juiste draad gebruikt en nog een tip: lees de instructies die bij de naaimachine zitten goed door. Elk stiksel is namelijk bedoeld voor een andere soort stof. Het juiste stiksel en de juist draad, zorgt er uiteindelijk voor dat je kledingstuk sterker in elkaar zit. Wat ook echt onmisbaar is in het begin (en misschien later ook nog wel) zijn sjablonen. Je ziet veel mensen kledingstukken overtrekken op een nieuw stuk stof, maar vaak werkt dit niet zo goed. Ik heb de sjablonen samen met de stof online besteld en deze sjablonen hebben me echt geholpen mijn naai skills te verbeteren! 

Standaard afbeelding
Daniel
Artikelen: 30

Geef een reactie