styliste

Wat je nog niet wist over de mode in de ‘roaring twenties’

De jaren 20 stond vol in het teken van verandering. Mannen en vrouwen pakten hun leven weer op de na de oorlog en genoten weer met volle teugen van het leven. Vooral voor vrouwen werden rokjes korter, de halslijn dieper en de levensstijl wilder. Hoe je dit terugzag in hun kledingstijl, bespreken we in dit artikel. Wellicht kun jij hier nog wat inspiratie uithalen!

Kapsels 

De jaren ’20 werd gezien als een nieuwe periode en een breuk met het verleden hoorde daar bij. Voor vrouwen waren er allerlei nieuwe mogelijkheden en dat weerspiegelde zich in mode. De vrouwen wilden modern zijn en het was niet voldoende om alleen de roklengte in te korten, er moest iets anders gebeuren. Lang haar werd plotseling kort haar. De boblijn was het populairste kapsel in de jaren ‘20. Water- of vingergolven zorgden voor een vrouwelijke en elegante touch, terwijl het korte koppie een pittige en frisse uitstraling gaf. Typisch voor de jaren ’20 is de zogenaamde bob met de krulletjes aan de zijkant of het voorhoofd. Dit werden ook wel ‘kisscurls’ genoemd, omdat het aan zou geven hoe vaak een meisje gekust was. 

Kleding

Je zou het misschien denken, maar veel variatie in de kleding was er niet. Het design van jaren ‘20 kleding was zelfs vrij eenvoudig. Waar de vrouwen eerst zaten opgesloten in een strak korset, hadden ze nu alle bewegingsvrijheid. Het verschil tussen de kledingstukken zat hem vooral in de afwerking, kwaliteit en stoffen. Saai zagen vrouwen er zeker niet uit, want ze fleurden hun jaren ‘20 kleding op met bijzondere hoeden of opvallende veren boa’s. De rechte, duidelijke lijnen gaven de draagsters juist de ruimte om te dansen. Ondergoed van zachte stoffen als zijde en kant in hun cocktailjurk of rechte jurk met franjes en dunne spaghettibandjes, de vrouwen waren klaar om plezier te maken. 

Pasvormen en patronen 

De pasvormen in de 20er jaren zou je erg basic kunnen noemen. Vrouwen gingen het liefst de deur uit in een recht hemdjurkje met dunne spaghettibandjes of een cocktailjurk tot op de knie met sjerpen of strikjes als blikvangers. Ook rechte, wijde broeken waren veel in hun kledingkast te vinden. Dit was een andere opvallende manier waarmee de moderne vrouw zich liet zien, wijde broeken en mannen overhemden. Dit liet wederom de drang naar bewegingsvrijheid zien. De rokken eindigden iets boven de knie, maar ze gaven weinig bloot van de vrouwelijke rondingen. Een rok liet meer de drang naar vrijheid zien en de afkeer tegen het conventionele systeem.

Standaard afbeelding
Daniel
Artikelen: 30

Geef een reactie